tisdag 10 februari 2015

De fem sjukaste sakerna med Amsterdam

Snart är det två veckor sedan vi flyttade till Nederländerna, redan första dagen upptäckte vi några uppenbart sjuka (eller eventuellt bara kulturellt annorlunda) saker med landet och sedan dess har listan blivit allt längre. Här kommer de fem sjuka sakerna som drabbat oss värst, utan inbördes ordning.

  • "Vi tar inte Visa" ... eller cash – Japp det är sant. En av de största matvarukedjorna i landet är Albert Hein, första gången vi handlade gick vi helt ovetandes in i affären och plockade på oss allt som man behöver när man flyttar, det vill säga i princip hur mycket som helst. Väl i kassan tittade kassörskan på kortet och sa "vi tar inte Visa". Det kanske låter konstigt men vi hör meningen alldeles för ofta. Detta innebär alltså att varje gång vi ska handla mat måste vi se till att ta ut pengar. Fine, tänkte vi, vi behöver inte holländsk bankomatkort så länge vi kan ta ut pengar... Tills vi kom till skolan och ville köpa kaffe i caféet "Vi tar inte Visa", så vi skramlar fram lite mynt "Vi tar inte cash heller". Än så länge klarar vi oss genom att tigga kaffe från våra nya klasskamrater. 
  • Kyliga toalettbesök – I början trodde vi att detta bara gällde vissa ställen, men nej detta gäller alla ställen. Så glöm att värma händerna genom att spola dem i vatten på de offentliga toaletterna – du kommer bara frysa ännu mer. Alla offentliga toaletter har alltså iskallt vatten, får en helt ny förståelse för om människor faktiskt skiter i att tvätta händerna efter toabesök i detta landet. 
  • Stan som aldrig äter – Under insparken hade vi aldrig tid att äta och trodde det var därför vi åt så pass få måltider om dagen. En av de första dagarna i skolan hade vi ingen lunchrast. När vi blev bjuden på lunch i skolan bestod det av en liten brödbit. När vi en dag frågade om man kunde värma maten någonstans i skolan tittade alla lite konstigt på oss, varför skulle vi göra det? Lunch verkar va så gott som obefintligt här och om man äter lunch består den inte av mer än en macka, ingen äter varmt mat.
  • ... räknas detta som mat?  – Okej alla måltider utesluts självklart inte, innehållet kan dock ifrågasättas. En sak som holländare gillar att ha på frukostmackan är nämligen... strössel? Att äta söta saker till frukost är väl i sig inget unikt och vi har dessutom fått förklarat för oss att man äter en macka med något osött, t.ex. ost och sen en med strössel. Men fortfarande strössel? Dessutom är deras vanligaste snabbmatskedja Febo. Deras koncept går ut på att lägga färdig mat i små skåp, genom att stoppa in rätt summa mynt kan kunden öppna luckan och direkt plocka ut maten.

  • Kattfnatt – Vi gillar katter, och tur är väl det. Sedan vi kom hit har vi nämligen besökt flera caféer och affärer som haft en egen "huskatt". Katterna springer in och ut som de vill och stör inte direkt gästerna. Vi frågade i en liten affär varför alla hade katter "because of the mice" svarade han. Efter det har vi fått reda på att det även finns fler råttor än människor i staden. Katter i affärer och caféer är hädanefter mycket välkomna, hellre det än råttor springandes runt fötterna! 

Två mer uppenbart sjuka saker som kanske är allmänt kända är självklart att det står halvnakna tjejer i skyltfönster på en gata mitt i stan och man titt som tätt känner lukten av gräs – oavsett var man befinner sig. 


//Stina och Holkan

1 kommentar:

  1. Jag har haft samma problem med visa i ett och ett halv år, har pendlat fram och tillbaka till min pojkvän i Nederländerna och har insett på sistone att ett kort som dom faktiskt tar är Ica kontokort! Så har ni ett sånt, testa det! Mitt visa har faktiskt också fungerat i veckan på flera affärer i Nederländerna så jag tror det är på väg uppåt! ��

    SvaraRadera